O tuleních

  • Tuleň je teplokrevný živočich - savec - dýchá plícemi, má krátkou srst, kojí svá mláďata.
  • Je to vodní savec stejně jako lachtani, velryby, delfíni a kapustňáci.
  • Tuleni, lachtani, mroži a rypouši patří mezi ploutvonožce - mohou vylézt z vody a odpočívat na kře.
  • Na zadní končetině mají blánu, která jim umožnuje plavat.
  • Tuleň má válcovité tělo a velmi krátké přední končetiny.
  • Hmotnost: 150-200 kg
  • Výška:1,5-2 metry
  • Délka života: 30-40 let


  • Období rozmnožování je na jaře. V té době se tuleni stehují na souš. Mládě váží po narození asi 7 kg. Má hustou bílou kožešinku, která mu dovoluje žít na sněhu a ledě a zároveň mu poskytuje dostatek tepla. Matka kojí mládě 14 dní. Když matka loví, mládě na ni čeká na souši.Své mládě matka pozná podle křiku a pachu. Tři týdny po narození začíná mládě línat. Ztrácí bílé chmýří, které je nahrazeno šedě skvrnitou srstí. Učí se plavat a lovit ryby. V květnu je již připraveno k migraci na sever. Dospělý tuleň je velmi dobrý plavec. Na zadních končetinách má plovací blány, které mu slouží k pohybu pod vodou. Pomocí předních končetin řídí směr. Tuleň se potápí až 250 m pod hladinu. Protože umí zadržet dech, může tam zůstat až půl hodiny. Do ledu proráží díry, kterými se dostává pod hladinu. Tyto otvory mu také dovolují vracet se pravidelně k hladině, aby se nadýchal vzduchu. Na souši je tuleň neohrabaný, pohybuje se kutálením, ale neurazí príliš velikou vzdálenost. Spí na ledě. Tuleni se dorozumívají díky obměnujícím se zvukům, vrčí, bručí a křičí, aby se rozpoznali nebo domluvili.

    Čím se živí

    Tuleň hledá potravu v moři. Živí se rybami (herinky, treskami, ...), krevetami a olihněmi. Loví pod ledovým příkrovem moře. Přijímá hodně potravy a díky tomu má silnou vrstvu tuku, která ho chrání před prochladnutím.

    Kde tuleně najdeme

    Tuleň žije v severní části Atlantického oceánu a Severního ledového oceánu. V době rozmnožování ho naleznete u Labradoru, u Nové Zeme, v Bílém moři a Grónském moři. Na začátku zimy se tuleni grónští shromaždují k migraci. Cestují ve velkých skupinách k jihu. Období rozmnožování, které tráví na souši, končí v květnu. Pak se vracejí do moří směrem na sever.

    Rozdělení tuleňů

    Čeleď Tuleňovité šelmy sdružuje 19 druhů v těchto deseti rodech:
    Rod Cystophora
  • Druh Cystophora cristata - Čepcol hřebenatý
  • Rod Erignathus
  • Druh Erignathus barbatus - Tuleň vousatý
  • Rod Halichoerus
  • Druh Halichoerus grypus - Tuleň kuželozubý
  • Rod Hydrurga
  • Druh Hydrurga leptonyx - Tuleň leopardí (mořský levhart)
  • Rod Leptonychotes
  • Druh Leptonychotes weddellii - Tuleň Weddellův
  • Rod Lobodon
  • Druh Lobodon carcinophagus - Tuleň krabožravý
  • Rod Mirounga
  • Druh Mirounga angustirostris - Rypouš severní
  • Druh Mirounga leonina - Rypouš sloní (morunga)
  • Rod Monachus
  • Druh Monachus monachus - Tuleň středomořský
  • Druh Monachus schauinslandi - Tuleň havajský
  • Druh Monachus tropicalis - Tuleň karibský
  • Rod Ommatophoca
  • Druh Ommatophoca rossii - Tuleň Rossův
  • Rod Phoca
  • Druh Phoca caspica - Tuleň kaspický
  • Druh Phoca fasciata - Tuleň pruhovaný
  • Druh Phoca groenlandica - Tuleň grónský
  • Druh Phoca hispida - Tuleň kroužkovaný
  • Druh Phoca largha - Tuleň pacifický (largha)
  • Druh Phoca sibirica - Tuleň bajkalský
  • Druh Phoca vitulina - Tuleň obecný (tuleň ostrovní, tuleň atlantský)
  • Někdy bývají v rámci čeledi Phocidae rozlišovány tyto čtyři podčeledi:
  • Cystophorinae (čepcolové - sem jsou řazeny rody Cystophora a Mirounga)
  • Lobodontinae (tuleni krabožraví - rody Hydrurga, Leptonychotes, Lobodon, Ommatophoca)
  • Monachinae (tuleni šedí - rod Monachus)
  • Phocinae (tuleni praví - ostatní rody).